32-те неща в комплекта ми за оцеляване !!!


Излизайки сред природата,за по дълго от обиколка в парка винаги нося със себе си джобния  ми комплект за оцеляване. В него са натъкани всички необходими неща който биха ми потрябвали когато съм в планината. Когато съм с раница на гърба той е неизменна част от моята екипировка. В него са събрани всички неща който биха ми потрябвали в една екстремна ситуация(екстремни ситуации в планината колкото искаш, загубване, падане, навяхване, нужда от огън в мокра обстановка, нужда от светлина) и т.н.

Всеки може да избира съдържанието на комлекта си според собствените си изисквания.Той би бил интересен за рибари,велосипедисти и хора който обичат природата. Този комлект трябва да бъде с компактни размери, да го носите в някой джоб така че ако си загубите раницата комплекта да си остане с вас, и да не се изкушавате да си го оставите в къщи. В него има предмети който се използват в ежедневието ни и бихме се радвали ако тези предмети са с нас в една екстемна ситуация.

Ето какво съдържа моя комлект:

Метална кутия от парфюм с панти много удобна няма опасност да се спука както някоя пластмасова такава. В нея можеш да си свариш вода ако ти се наложи без да те е страх че може да се стопи, облепена от всякъда със изолирбанд тя става херметически затворена от всякъде.

Препоръчитело съдържание на коплекта:

1. Домакинско фолио-парче с размери 30 x 30,подходящо за готвене на храна и изготвяне на светлоотразителна повърхност.Поставено на дъното на кутията не заема никакво място

2. Огледало- за да се огледаш, чрез използване на слънцето за сигнализация на спасителите

3. Лепенки- при порязване,охлузване или набождане

4. Ferro-rod запалка- запалка която дава искри с темература 3000 градуса, водонепромокаема работи и в най-влажното и мокро време

5. Малка  макара с няколко метра конец

6.Молив с намотана корда на него- моливът служи за писане н бележки оставяне на знаци, кордата е за ловене не риба и става за ремонтни дейности по вашата екипировка дрехи и т.н.

7. Тубичка със сух спирт- чрез подаване на искра от ferrorod-a се получава бързо огън тогава когато ви е нужен дори и в най-мокрото време

8. Кутиика за съхранение на хапчетата

9. Стерилна марля- за дезинфекция на рани или филтриране на вода

10.Лупа- може да си запалите чрез слънцето огън с нея или да си извадите трън и други финни дейности

11. Чаена свещ- за разпалване на влажнни подпалки понеже гори м/у 4 и 5 часа и за осветление

12. 13. Кукички и тежести за риболовна дейност

14. Алкохолни кърпички- служат за дезинфекця на рани, или за палене на огън

15. Анти бактериални кърпички- за дезинфекция

16. Памук компресиран с конец започистване или палене на огън

17. Различни видове въженца с различна дължина за ремонтни дейности по екипировката или за  изготвянето на капани

18. Капачка от фенерче с LED крушка на върха и натъпкан памук в кухината

19. Два тампона преди да прочета за използването на тампоните за палене на огън си носех с мен копресирани тампончета но тези тампони са много удобни защото са и водоустойчиви

20. Два Аулина или шишенце Хексалгин каквото има-обезболяващо

21. Бръснарско ножче- за пукане на мазоли и мини операции и др.

22. Безопасни игли различни големини за закърпване на екипировката и за изработка на куки за риболов

23. Тигрова мас- за загряване и за мазане на ухапано място от комар

24. Калиев перманганат и захар разделени в една запалка от евтините и покрити от горе с памук. Калиевия перманганат служи за пречистване на вода, а смеси ли се захар става нестабилна смес която при удар м/у два камъка се запалва.

25. Пипета пълна с глицерин- при смесване с Калиевия перманганат сместа се запалва веднага

26. Парацетамол- за сваляне на температурата

27.  Активен въглен на таблетки-при леки натравяния

28. Аналгин- обезболяващо

29. Лопедиум- при разтройство ,сред дивата природа разтройството може да бъде много коварно.

30,31 . Бусколизин

32. Ацетизал

Това е моя джобен комплект за оцеляване без който не излизам в гората.

Внимавайте с хапчетата и техния срок на годност и използване

5 мнения за “32-те неща в комплекта ми за оцеляване !!!

  1. Явор Аршинков

    В комплекта съм забравил да сложа презерватив, хехе може да ви свърши работа и по предназначение но ако е с мен в планината и ми потрябва бих го използвал като си сваля чорапа и сложа презерватива вътре и цялата тази импровизация бих я напълнил с вода и ди се получил доста сполучлив съд за вода.

  2. Димитър Смилянов

    Прекрасни идеи ми дава тази статия, но тигрова мас??! Това сериозно ли е? Ако да, г-н Аршинков, знаете ли, че те са застрашени от изчезване?

  3. jelezenkon

    Приятелю!Към скъпоценния си комплект прибави и едно бакелитено копче от балтон, а кутията в която си съхраняваш тигровата мас гледай да е от бакелит, а не от тенеке от афтършейв. С това копче като прокараш през дупките му от твоя двоен конец и с усукване и разтягане и прибиране на двете си ръце ще получиш доста приличен „ръчен полеви ъглошлайф с диск за неметал“. Като го развъртиш добре по бакелитения капак на кутийката някъде по ръбовете, ще видиш каква температура се получава!Става червена.После можеш спокойно да си запалиш приличен огън, а ако ти е за пръв път – в най лошия случай може да си запалиш цигара. Чао!

Вашият коментар